Gençliğin En İyisi - La Meglio Gioventu



Uzun süredir izlenecekler listemde bekleyen bir filmle girdim 2018'e. Bol ödüllü bir İtalyan filmi "Gençliğin En İyisi". Öyle işten eve gelince ayakları uzatıp izlenecek cinsten değil ama. Biraz uzun, 6 saat sürüyor. Ama kesinlikle filmi izlemeye başladığınızda, aklınıza saate bakmak gelmiyor. Çünkü her şey çok doğal. Ben, hayatı olanca duruluğu ile anlatan filmleri izlemekten, böyle kitapları okumaktan büyük keyif alıyorum. Ne anlatmak istemiş acaba diye düşünmeden, doğrudan olayın içine girmeyi seviyorum. "Gençliğin En İyisi" aynen böyle bir film işte.

İtalyan yönetmen ve şair Pasolini'nin 1954'te yayınlanmış şiir kitabından almış film adını. Bu  isim bile, şiir gibi bir sinema şöleninin habercisi aslında. 1966 yılı yazında fonda çalan  "The House of the rising Sun" eşliğinde, Roma'da başlıyor olaylar. Film boyunca kullanılan ve akıp giden yıllara eşlik eden tüm müzikler harika... (Ben yazının sonuna filmdeki şarkıların listesini bırakıyorum meraklısı için.)

Carati ailesinin iki oğlu Matteo ve Nicola üzerinden anlatılan neredeyse 40 yıla yayılmış bir İtalyan tarihi var filmde. Matteo edebiyat okuyan, bir yazısı İtalya'nın oldukça popüler bir edebiyat dergisinde yayınlanan, yakışıklı ve biraz içe dönük bir genç. Nicola ise tıp okuyor ve daha sosyal. Her ikisi de oldukça başarılı gençler. Ticaretle uğraşan babalarının gurur kaynağı ikisi de.

Matteo, kardeşi ve arkadaşları ile birlikte sınavlar sonrasında çıkmayı planladıkları Norveç gezisi için para biriktirmek amaçlı, psikolojik tedavi gören Giorgia'ya hastane dışında refakat etme görevini üstleniyor. Matteo, birlikte yaptıkları geziler esnasında Giorgia'ya tedavi amaçlı elektroşok uygulandığını anlıyor ve Giorgia'yı tam da çıkılacak gezi öncesi hastaneden kaçırıyor. Nicola da bir tıp öğrencisi olarak, Matteo'nun bu kıza uzattığı yardım elini görmezden gelemiyor. O da Giorgia'yı evine teslim etme sürecinde Matteo'nun yanında olmak istiyor. Giorgia'nın, hayatında belki de ilk defa kendisine bu kadar yakın davranan insanlar oluyor. Ama süreç planlandığı gibi ilerlemiyor ve Giorgia'yı polis yakalıyor. İşte filmin kırılma noktası da o an oluyor. Giorgia'nın tekrar hastaneye götürülüşü, Matteo'nun da Nicola'nın da kendi hayatlarını sorguladıkları ve o güne kadar yaşadıklarından, hedeflerinden vazgeçip hayatlarının akışını değiştirdikleri bir dönüm noktası oluyor.

Edebiyat tutkunu Matteo, önce katı kurallar ve aşırı disiplinin hakim olduğu orduya yazılıyor. Sonrasında da adaleti sağlama konusunda daha başarılı olacağını düşündüğü polisliğe geçiyor. O öfkeli-suçlu insanlar, kurallarla çevrili iş hayatından kendine kalan özel anlarda edebiyattan asla vazgeçmiyor.

Nicola ise Norveç'e kadar gitmeyi başarıyor yine de. Önce hippilere katılıyor. Hayat felsefesini kökten değiştiriyor. Günü yaşamayı,  sahip olduklarından mutlu olmayı öğreniyor.  Ama başarılı bir cerrah olma yolunda ilerlerken, Norveç'te sıradan bir oduncu olarak hayatını sürdürüyor.

Sonra yine gelişen olaylar, kardeşlerin hayat akışlarını değiştiriyor. Film, bu yönüyle o kadar doğal ki.  Hayatımızın nasıl tesadüflere bağlı olduğunu, doğru an ve zamanda karşınıza çıkan bir kişinin tüm hayatınızı değiştirebildiğini, aile olmanın insana inanılmaz bir güç verdiğini, dostluğun kıymetini... kah gülerek, kah hüzünlenerek filmi seyrederken düşünmeye başlıyorsunuz. Film boyunca dolaştığınız İtalya da 6 saatin bonusu olarak kalıyor zihinlerde.

Bir de film boyunca öyle güzel replikler var ki senaryonun gücünü hissettiriyor. Nicola'nın ablası ile yaptığı sohbette söyledikleri mesela "... onları sevgimle zincirleyemezdim. Benim özgürlük anlayışım buydu. Herkes dilediğini yaşamakta özgür diye düşünüyordum. ölümün nesi özgürlük?" ya da  Mirella'nın Matteo'ya söylediği "Kitapları neden sevdiğini anladım. İstediğin zaman onların kapağını kapatıyorsun. Ama hayat böyle değil, buna karar veremezsin. İstemediğin yerde, bırakıp gidemezsin" sözleri. İnsanı can evinden vuruyor.

Uzun lafın kısası, Gençliğin En İyisi gerçekten güzel bir film seyretmek isteyenlere önerebileceğim, harika bir hayat filmi.

 
 Filmde kullanılan müzikler:
- The House of the rising Sun
- Ora o Mai Piu
- Ain't that shame
- Reach out I'll be there
- I heard it through the grapevine
- A Chi
- I'm through with love
- Time after time
- Who want to live forever
- Blue moon
- Fascination
- Amado mio
- Soda de
- Fruto proibido
- Oblivon
- Rememberence
- Catherine et Jim

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

AŞK'a Yolculuk

Doğu'nun Kıyısında Bizi Bekleyen Köylere Doğru...(Divriği - Kemaliye Gezisi)

Körfez'in İncisi: Karamürsel